kedd 26 március 2019

mail 99217 960 720

Szörényi László: A nagy, a várt, rettegett jövendő

  • kedd, 05 január 2016 00:00

Történelmével, múltjával egy nemzet leginkább akkor szokott foglalkozni behatóan, amikor a jövőt fürkészi. Leginkább a reformkor irodalmáról, történelemtudományáról és publicisztikájáról mondhatjuk el ezt és még egy másik, ma már történeti távlatban látható korról szólva bizonyos prófétai hangokat vagy látványokat kiemelhetünk – az első világháború előtti magyar szellemi életre gondolok –, de éppen a közbeszédben megrögzött kifejezés, a boldog békeidők mutatja, hogy a kortársak nagy többsége gyanútlan volt. Azt hitte, hogy eljött az aranykor vagy legalábbis annak valami szerényebb változata, és ezért nagyon hamar felruházta – amikor már elmúlt visszahozhatatlanul – Ferenc József korát ezzel a boldog békeidők, aranyfüsttel befuttatott álmával. Legjobban talán Krúdy 1919 után írott regényei ragadják meg ezt a hihetetlen kettősséget. Ő különben természetesen egyike volt azoknak, akik prófétai lélekkel sejtettek valamit a jövőből.
Visszatérve a reformkorra, azért választottam néhány tanulmányomat ebbe a kötetbe, mert tárgyuknál fogva úgy éreztem, hogy illik hozzájuk a Vörösmarty Hedvig című legendájából választott kötetcím. Ez a költemény a magyar költészet egyik páratlan, még Vörösmarty életművében is egyedül álló gyönyörűsége és kincse. Hedvig, a címszereplő, úgy beszél benne, hogy megszólaltatja magát a Bibliát, tehát a próféciákat és a jövendöléseket. A jövőt, a végső jövőt, az emberiség végét, az Apokalipszist. Vagyis a végidőt is föltáró Bibliát, a Könyvet, a Könyvek könyvét szerepelteti a magyar nagyság és a magyar nemzeti kultúra összefüggésében. Tehát amikor arról a rettegésről beszél, amit e kötetem címében is idézek, akkor természetesen azt látjuk, hogy míg az emberiség sorsát föltáró és eligazító könyvet olvassa a gyönyörű királylány, akkor a tanulság, amelyet ő maga és az olvasó is levon ebből a történetből, az a mi nemzeteink, azaz a magyar és lengyel nemzet történetéről szól. (Hiszen mint tudjuk, Nagy Lajos magyar-lengyel birodalmát kétfelé osztva két lánya örökölte, Mária Magyarországot, Hedvig pedig Lengyelországot; tehát a lengyel és a magyar nemzet jövőjére vonatkozik a bibliai jóslat.)

(Részlet a kötet előszavából.)

Szörényi László: A nagy, a várt, rettegett jövendő

Tempevölgy könyvek 17.

Ár: 3000 Ft.

  • Megjelent a Tempevölgy legújabb száma! +

    Benne: Csobánka Zsuzsa Emese, Térey János, Hörcher Ferenc, Varró Dániel, Deres Kornélia, Nyirán Ferenc, Gömöri György, Korpa Tamás és Koman Zsombor versei, Bozsik Péter és Orcsik Roland prózája. Összeállítás Publius Ovidius Naso-ról (Adamik Tamás, Szörényi László, Simon Lajos Zoltán, Takács László), József Attiláról (Nagy Gabriella Ágnes, Sebesi Viktória) és Rab Gusztávról (Tüskés Anna). A lapszámot illusztráló Nádler István munkáiról Révész Emese esszéje olvasható.
  • 1

Széljegyzetek

  • 1
  • 2
  • 3

Partnereink

 

14781B08 F5E6 42F4 9C29 D4542DA5920B

FFAE6044 A975 4F18 9ACB 2E2C56174FB9  

logo2

A20D66FA 2148 4626 A29F 14614DE661A2

hirdetes logo 2