csütörtök 14 november 2019

mail 99217 960 720

Seres Rebeka: Az elveszett identitás nyomában (Závada Péter, Je suis Amphitryon)

  • szerda, 26 december 2018 05:17

 „Az Amphitryon-történet az identitás tragédiája” (51) írja Závada Péter a dráma utószavában, ám a mű sokkal összetettebb ennél a meghatározásnál. Az új köntösbe bújtatott görög történet a mai világra szintetizálva képes azokat a lételméleti kérdéseket megidézni, melyek még most is ugyanúgy foglalkoztatják az emberiséget, mint több ezer évvel ezelőtt. A választ keresi a ki vagyok én, a szabad akarat és az eleve elrendelés kérdésére, érinti az egyéni hatamat és a boldogságot is. Mégis a történet magját az identitás (vagy inkább annak a hiánya) adja, melyet Amphitryon egyhelyben toporgásán keresztül követhetünk végig a drámában, aki megrekedt ezen a göröngyös úton.

A mű versesdrámaként látta meg a napvilágot, melynek alkotóelemeit a hat szereplő monológjai (Amphitryon, Alkméné, Jupiter, Merkúr, Sosias, Charis és a menádok megjegyzései) alkotják. Műfaji besorolása problémás, líraisága vitathatatlan, a drámára jellemző név + dialógus + szerzői utasítás formát megőrzi, ám a párbeszédeket a monológokba beékelve tárja az olvasó elé, amivel a hagyományokat egy teljesen más formában viszi tovább. A megszólalásokat tekintve a dráma polifonikus, minden szereplő egyformán hallatja a hangját, monológjaik által beleshetünk gondolataikba és intim világukba egyaránt, s ebből kifolyóan bontakoznak ki előttünk a köztük lévő viszonyok. Cselekményt a dráma csak nyomokban tartalmaz, csupán egy alaptörténetet kapunk, mely szerint Amphitryon hazatér a háborúból feleségéhez, akit időközben meglátogatott Jupiter és Amphitryon alakjában elcsábította az asszonyt – de nem ezen van a hangsúly. A szereplők belső ziláltságát helyezi előtérbe, az őket foglalkoztató filozófiai kérdéseket, személyiségük képlékenységét és küzdelmét, hogy egyéniségek lehessenek. Mindenki önmaga akar lenni, de senki sem tudja, hogy ez pontosan mit takar, olykor egymás bőrébe bújnak, de ezzel csak még inkább összezavarják önmagukat és környezetüket. Mindezt a szerző a színház analógiáján vezeti végig, minden egyes szereplőt színészként mutat be, akinek valamilyen szerepet kell alakítania, de hogy ki van ezek mögött a szerepek mögött, abban már nem vagyunk biztosak – ahogyan maguk a szereplők sem. A mű érdekességét adja, hogy minden alak, mikor egy másik karaktert vesz magára, biztos annak a személynek a tulajdonságaiban, ám a valódi személy egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy kicsoda is ő valójában. Abban viszont, hogy mi nem, nagyon is erős elképzelésük van, bemutatkozásukban is negatív oldalról közelítenek önmagukhoz, „Az vagyok, ami nem az öböl” (5), ám ezekkel a meghatározásokkal is csak még inkább homályossá változtatják alakjukat előttünk.

Závada Péter mesterien bontja le az identitást meghatározó markereket a drámában, kezdve azzal, hogy bárki felveheti bármelyikük kinézetét, hiszen „ez csak a kromoszómák játéka. Mindnyájunkban/ott rejlik számos másik arc lehetősége” (38) és ezzel gyakran élnek is az istenek. A másik ilyen elem a név, melyet valaki más ad nekünk és az a feladatunk, hogy magunkévá tegyük életünk során, a szerepcserékkel pedig nem csak a másik arcát, hanem a nevét is megkapják a szereplők, amivel nehéz azonosulni, ha a sajátoddal sem vagy összhangban. Végül pedig a nyelv kiemelt szerepe is megjelenik ebben a folyamatban, mely már a címben is visszaköszön, a Je suis Amphitryon magabiztos kijelentés szöges ellentétben áll a drámát belengő bizonytalansággal, mely minden szereplőben tetten érhető, így jogosan feltehető a kérdés, hogy mégis kinek a szájából hangzik el ez a megjegyzés? És miért pont franciául? Ez a kultúrákkal való játék (a görög nevekkel, a francia bemutatkozással és az angol szövegbetétekkel) is csak azt erősíti, hogy a dráma olyan mélyvolumenű kérdéseket feszeget, mely kultúrákon és századokon átível és még ma is jelen van társadalmunkban. Ezért is nevezném univerzumdrámának (ha már mindenképpen be kell kategorizálni), mindössze néhány oldalban magába sűríti az egész világtörténetet, megidézi a jelentős történelmi alakokat és a kortársakat, általuk többféle kulturális teret nyit meg ebben a tömör, intertextualitásokkal átszőtt szövegben. 

Závada Péter nem csak az arcokat cseréli meg a drámában, hanem a férfiak és a nők karakterére jellemző tulajdonságokkal is játszik Amphitryon és Alkméné kettősén keresztül. Az asszony szóhasználata szakít a nőkre jellemző kommunikációs sajátosságokkal, vulgáris, olykor durva megjegyzések jellemzik, korántsem figyelhető meg rajta a nőkhöz sorolt burkolt, mérséklő kifejezések, sokkal inkább a dominancia követhető nyomon monológjaiban, ami a férfiak sajátossága. Ebben a kifordított világban Alkméné úgy jelenik meg, mint Éva, aki miden nőt magába forraszt, Amphitryon pedig Ádám szerepében tündököl, aki minden férfi egyben, maga az etalon – s ezáltal válnak ők ketten a férfi-női kapcsolat problematikusságát tematizáló karakterekké, az emberiség kiindulópontjává. 

Je suis Amphitryon színpadi megjelenítését tavasszal mutatták be a Trafóban, s ennek a lejegyzett változatát olvashatjuk a kötetben. Mégis a dráma komplexitása és aktív befogadói részvételt igénylő jellege miatt szerintem a legjobban úgy képes hatni, ha olvassuk, nem pedig, ha nézzük. 

(Závada Péter, Je suis Amphitryon, Budapest, Jelenkor, 54 oldal, 1999 Ft)

  • Megjelent a Tempevölgy legújabb száma! +

    Benne: A 2019 évi Salvatore Quasimodo költőverseny díjazott versei (Géczi János, Aknai Tamás, Fodor Balázs, Csobánka Zsuzsa Emese, Csongor Andrea, Fellinger Károly, Fenyvesi Félix Lajos, Gyukics Gábor, Veres Tamás, Vicei Károly, Vitéz Ferenc, Zsávolya Zoltán), szépirodalmi összeállításunkban Agi Mishol, Tömöry Péter és Kalász Márton versei. Tematikus összeállításainkban Tandori Dezső versei, Tóth Ákos és Fried István tanulmányával, illetve Mezősi Miklós, Kerpics Judit, Sziklay Cs. Mónika, Kiss A. Kriszta, Kusper Judit és Gál József tanulmánya.
  • 1

Széljegyzetek

  • 1
  • 2
  • 3

Partnereink

 

14781B08 F5E6 42F4 9C29 D4542DA5920B

FFAE6044 A975 4F18 9ACB 2E2C56174FB9  

logo2

A20D66FA 2148 4626 A29F 14614DE661A2

hirdetes logo 2