szombat 21 szeptember 2019

mail 99217 960 720

Összművészeti fesztivál a Pannon Egyetemen

 • csütörtök, 04 október 2018 05:36

Negyedik alkalommal rendezik meg a Pannon Egyetem összművészeti fesztiválját. A Pannon UniFest lehetőséget nyújt az egyetemi hallgatóknak, hogy különböző művészeti ágakban bemutatkozzanak a nagyközönség előtt és egyben, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek, tanácsokat kapjanak már ismert művészetkől, alkotóktól. A rendezvény főszervezőjével, Deli Kittivel beszélgettünk.

A fesztivál már negyedik alkalommal kerül megrendezésre. Hogyan kezdődött? Mi hívta életre a rendezvényt?

Hallgatók a Művészetért Egyesület első komoly törekvése az István a király rockopera színpadra állítása volt 40 fiatal közreműködésével. Az egyesület tagjai látták, hogy ezt a vonalat tovább kell vinni egy nagyobb rendezvény keretein belül, ugyanis már az előadás próbáin is tisztán látszott, hogy a szakmai támogatás minden résztvevő számára tanulságos, értékes tapasztalat. Innen jött az alapkoncepció: egy összművészeti fesztivál, melyen a fiatalok egy szakmai zsűri előtt mutatkozhatnak be különböző művészeti ágakban.

Az előző évek tapasztalatai alapján milyen lehetőséget nyújt a Pannon UniFest a hallgatóknak?

A legfontosabb lehetőség a szakmai zsűri értékes tanácsaiban rejlik. Tehát ezt a rendezvényt nem azoknak ajánljuk, akik a versenyzés megszállottjai, bár tavaly óta minősítéseket is osztunk (arany-ezüst-bronz), amellyel akár több kiemelkedő résztvevővel tudja tudatni a zsűri, hogy elismeri. Mégis a leghasznosabb ajándék az a szakmájukban kiválóan szereplő emberek jelenléte, tanácsai, építő kritikái. Lehetőséget adunk egy kötetlenebb beszélgetésre, amely koncentrálódik a bemutatott produktumokra.

Tudnál mondani esetleg egy-két konkrét példát az előző évekből?

A korrekt reflexiók mellett természetesen igyekszünk motiválni a fiatalokat más módon is. A rendezvény a Hallgatók a Művészetért Egyesület szervezésében jön létre, ahogy azt az egyesület neve is sejteni engedi ezt egyetemi hallgatók csinálják, főként közösségi felajánlásokból. A díjakat intézmények, cégek támogatásaiból igyekszünk megoldani. Az idei évben is tudunk színházi, múzeumi vagy akár fesztivál belépőt is adni a legtehetségesebbeknek. Azt már tudjuk, hogy a legjobb zenekari formáció fellépési lehetőséget kap az Íródeák Művészeti Udvarban a Veszprémi Utcazene idején, amely hatalmas lehetőség lehet sokaknak. Az írásban kiemelkedők pedig megjelenést kapnak a Tempevölgy hasábjain.

 

A felhívás csak a Pannon Egyetem hallgatóinak szól, vagy nyitottak vagytok más egyetemek hallgatói felé is?

A rendezvényre bármely egyetem hallgatója jelentkezhet, valamint középiskolásokat is szívesen látunk a résztvevők között. Fontosnak tartjuk, hogy ne egy zárt kör vehessen csak részt a programokon, hogy minél színesebb eszmecsere jöhessen létre a tematikus napokon.

Milyen kategóriákra lehet jelentkezni? Lesznek-e újdonságok az idei évben?

A IV. Pannon UniFest ezúttal is lefedi a népszerű művészeti ágak tárházát. Több kategóriában hirdettük meg a jelentkezést: 

 • ének (egyéni és csoportos)
 • hangszer
 • zenekari formációk
 • vers- és prózamondás
 • vers- és prózaírás
 • rövidfilm
 • fotó
 • festmény és rajz

Az idei évtől a vers- és prózamondás, illetve vers- és prózaírás szekciókat külön kategóriaként kezeljük a tavalyi év nagy létszámú saját pályamunkákat szavalók miatt.

Az előző évektől eltérően 2018-ban a művészeti előadások nézése-hallgatása helyett az aktív átélésre helyezzük a hangsúlyt, mégpedig a táncművészet segítségével. Idén táncházakkal várjuk az érdeklődőket.

 

A verseny szakmai zsűrije a városhoz, régióhoz kötődő szakemberekből áll. Kik lesznek az idei zsűritagok?

Nem teljesen. A zsűri tagjai országosan elismert művészek, akik nem kimondottan helyi érdekeltségűek, de mégis valahogy kötődnek Veszprémhez. A zsűri tagjai folyamatosan közzétesszük a Facebook-oldalunkon, de akit még nem mutattunk be, egyelőre fedje őket balladai homály. Ma már köztudott, hogy a zsűriben köszönthetjük a Veszprémi Petőfi Színház egykori színművésznőjét, Trokán Annát is, aki az ének és a vers- és prózamondás szekciók értékeléséért felel. Mellette a hangszer és zenei formációk szekciókat ítéli Kéménczy Antal, zeneszerző, zongorista, orgonaművész. A rövidfilm kategóriában érdekeltek megismerkedhetnek Buvári Tamás rendezővel, akinek szintén erős veszprémi kötődése a helyi támogatásokból alkotott Szeretföld című filmje, amelyben nem mellesleg zsűritársa Trokán Anna is komoly szerepet kapott.

 Az előadások mellett workshopokat is terveztek.

A workshopokkal lényegében segíteni kívánjuk a zsűri munkáját kiemelt előadókkal. Például a zenei napunkon részt vesz Bodor Áron, az Esti Kornél zenekar énekese és dalszövegírója, aki szívesen részt vesz az értékelésben, meghallgatja a zenekarokat, énekeseket és reflektál a hallottakra. Ő nemcsak a művészi tevékenységet értékelné, hanem hasznos információkkal látná el a fiatalokat a menedzselés terén is, hiszen a populáris szférában az Esi Kornél is élen jár, bőven van tapasztalata. Fontos számunkra, hogy ne ismételgessünk olyat, ami minden résztvevő számára tudvalevő, hanem abban segítsük őket, amikben bizonytalanok vagy kevés információjuk van. Tapasztalatátadás, közös gondolkodás a cél.

Idén Pannon UniFest-ként csatlakoztatok a veszprémi Lengyel-Magyar barátság hetének programjaihoz is. Tervezitek, hogy év közben többször is szerveztek kulturális programokat?

Az idei évben Veszprém adott otthon a lengyel-magyar barátság vándorprogramjának. A város évek óta támogatja a Pannon UniFestet, így nem volt számukra ismeretlen a rendezvényünk koncepciója. A város vezetése felkereste az egyesületet, hogy szervezzünk a lengyel hallgatók számára egy hasonló eseményt. Természetesen nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy beintegráltak minket ebbe a nagy kezdeményezésbe, és a továbbiakban is nyitottak vagyunk hasonló együttműködésekre.

A IV. Pannon UniFest nemcsak a versenyhétvégéből áll, hanem a hétköznap estékre is érdekes művészeti programokat kínál. Idén kivettük a szekció-listából a táncot, így ezt a művészeti ágat más köntösbe bújtatjuk idén. Hétfőn az egyetem néptánc csoportjával közösen egy tradicionális magyar táncházba invitáljuk az érdeklődőket. Kedden a Prométheuszról… című táncszínházi előadás kalauzol el minket a kortárs táncművészetbe, amelyből visszaránt minket az önfeledt mozgásba Timár Lajos tanár úr népek tánca programja. Igyekszünk széles spektrumon mozogni.

Reméljük, hogy felkeltettük az olvasók érdeklődését. Hogyan lehet jelentkezni a programra.

Jelentkezni a https://www.pannon-unifest.eu/jelentkezzoldalon lehet, ahol a szükséges adatok kitöltése után megtörtént a regisztráció, amelyet október 31-ig lehet megtenni. Érdemes követni az esemény Facebook-oldalát, ahol folyamatosan frissül a szakmai zsűri és a nyeremények listája. Örülünk, ha a konkrét eseményen jelzi valaki, hogy részt vesz, hiszen fontos számunkra, hogy a megfelelő nézőszámhoz igazodva alakítsuk ki mindenki számára a kellemes időtöltést a IV. Pannon UniFesten.

 • Megjelent a Tempevölgy legújabb száma! +

  Benne: Térey János, Szilasi László, Bartók Imre és Lengyel Zoltán prózája, Lanczkor Gábor, Vörös István, Bozsik Péter, Áfra János, Bíró József és Oláh András versei. Szépvölgyi Alíz hagyatékáról Németh Zsófia tanulmánya, Ladányi István Szilasi Lászlóval beszélget, Vojnics-Rogics Réka és Nagy Gabriella Ágnes gyerekirodalmi tanulmánya. A lapszámot illusztráló Fenyvesi Ottóról Orcsik Roland írt.
 • 1

Széljegyzetek

 • 1
 • 2
 • 3

Partnereink

 

14781B08 F5E6 42F4 9C29 D4542DA5920B

FFAE6044 A975 4F18 9ACB 2E2C56174FB9  

logo2

A20D66FA 2148 4626 A29F 14614DE661A2

hirdetes logo 2