szerda 21 február 2018

mail 99217 960 720

  • icon Tempevölgy 2014. decemberi szám
  • icon Tempevölgy 2014. szeptember száa
  • icon Tempevölgy 2014. júniusi száma

Mentsük meg Jókait! Mentsük meg Jókait?!

  • péntek, 09 február 2018 16:28

Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés 2018. február 15-én, 17.00 órától a Karinthy Szalonban

2018. február 15-én, 17 órától a Karinthy Szalonban mutatják be a Tempevölgy folyóirat könyvsorozatának 25. köteteként megjelenő A kispróza nagymestere – Tanulmányok Jókai Mór novellisztikájáról c. könyvet. A 2016 decemberében Balatonfüreden megrendezett Jókai konferencia előadásainak szerkesztett anyagát tartalmazó kötet az író rövidprózai munkáit elemzi. Az előadók, szerzők 2016-ban azt a felkérést kapták, hogy olyan Jókai novellákat válasszanak előadásaikhoz, amelyek alternatívát jelenthetnek a jelenlegi iskolai tananyaggal szemben és könnyen befogadható, értelmezhető és a tanulók számára is izgalmas olvasásélményt nyújthatnak.

A kötetet Szabó T. Levente irodalomtörténész (BBTE) mutatja be.

A kötet szerzői: Eisemann György, Fried István, Hajdu Péter, Hansági Ágnes, Hermann Zoltán, Kiss A. Kriszta, Kovács Gábor, Rózsafalvi Zsuzsanna, Steinmacher Kornélia Nóra, Surányi Beáta, Szajbély Mihály, Szilágyi Márton, Tarjányi Eszter, Török Lajos, Vaderna Gábor

Az ezt követő kerekasztal is ehhez kapcsolódik. Témája, hogy ki és mit veszít akkor, ha a legnagyobb magyar írót tényleg „kidobják” az iskolákból? Szükség van-e egyáltalán Jókaira az oktatásban? Védelemre szorul-e Jókai? A beszélgetésen lehetőség nyílik, hogy a különböző álláspontot képviselő szakemberek megvitassák a már régóta aktuális kérdéseket.

A kerekasztal résztvevői: Fenyő D. György (ELTE Radnóti Gyakorló Gimnázium), Kiczenko Judit (PPKE), Szabó T. Levente (BBTE) és a kötet szerkesztői: Hansági Ágnes (KRE) és Hermann Zoltán (KRE)

Helyszín: 

Karinthy Szalon

1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 22.